top of page
  • rabd86

Projekti jätkusuutlikkus

Updated: Dec 14, 2022

Projekti üks eesmärkidest on luua abiturientidele ja teistele ülikooliteed alustavatele inimestele ülevaade ülikooli astujate, tudengite ja ülikooli lõpetanute ootustest-lootustest-hirmudest ning ülikoolielust üldiselt. Projekt on nimetatud sihtrühmale olulise tähtsusega, sest nad seisavad silmitsi uute hirmude ja väljakutsetega ning vajavad seejuures ulatuslikumat mõistmist. Vastav ülevaade annab võimaluse samastumiseks. Just seetõttu on “Kes kardab ülikooli?” projekti suuremaks sihiks nende inimesteni jõudmine nii praegusel hetkel ja kevadel kui ka edaspidistel aastatel. Võimalusi projekti jätkusuutlikkuse tagamiseks on mitmeid.

“Kes kardab ülikooli?” projekti raames kirjutati blogipostitused ülikooli viimase aasta tudengite ja vilistlastega tehtud intervjuude põhjal. Blogipostitused pandi ülesse Tallinna Ülikoooli Meediavärava alamlehele, kus on kõigil huvitujatel võimalik nendega tutvuda. Oleks põnev luua võimalus ülikooli lõpetajatele, nii bakalaureuse kui ka magistri astme omadele, kirjutada tagasivaatav postitus oma ülikoolielust ja kaasnenud hirmudest, et iga-aastaselt neist valik Tallinna Ülikooli koduleheküljele lugemiseks ülesse laadida. Samuti luuakse ühe ELU projekti raames Tallinna Ülikooli TV nimega LUNA. Siinkohal oleks võimalik teha koostööd LUNA korraldajatega ning võimalusel mõne tudengi lugu kajastada. Niimoodi oleks uutel alustajatel lood, mille toel eesootavate väljakutsetega silmitsi seista. Miks ka mitte kirjutada jooksvaid tudengiblogi postitusi igapäevasest ülikoolielust, muredest ja rõõmudest.

Võimalus oleks antud projekti puhul teha koostööd ka Tallinna Ülikooli turundus- ja kommunikatsiooniosakonnaga (edaspidi TUKO), et kevaditi uutele huvilistele ülikooli avatud uste päeva raames oma jutunurk luua. Samuti oleks koostoimes TUKOga võimalik korraldada abiturientidele mõeldud infotunde kogu õppeaasta vältel. Jutunurgas ning infotunides saaksid projekti osalised ja edaspidi ka teised kaasõpilased käia tutvustamas nii projekti väljundeid kui ka peegeldada oma ülikooli kogemust, et leevendada noorte õppima asumisega seotud hirme ja negatiivseid mõtteid.

Käesoleva projekti raames otsis iga osaleja ka teemaga haakuvaid teadusartikleid. Põnevaim artikkel ülikooli astumisega seotud hirmudest on kirjutatud Signe Ivaski (2013) poolt pea kümmekond aastat tagasi. Seetõttu võib olla huvitav kirjutada antud teemat lähemalt analüüsiv eestikeelne teadusartikkel koostoimes kõigi projektis osalenute ja Tallinna Ülikooli õppejõududega. Ehk oleks hiljem võimalik see isegi mõnes tunnustatud ajakirjas, nagu Sotsiaaltöö, avaldada.

Projekti jätkusuutlikkuse tarvis välja mõeldud tegevuste rakendamine jääks esialgselt projektis osalenute kanda. Tuge ja suunamist on mingil määral võimalik edaspidi saada ka projekti juhendajatelt. Pikemas plaanis oleks hea luua teatud koostöökokkulepe TUKOga, et blogipostituste kirjutamist, avatud uste päeva jutunurka ja infotunde ka tulevatel aastatel elus hoida. Projekti väljundid, portfoolio wix.com keskkonnas ning jooksvalt loodud materjalid ja tekstid, jäävad projekti juhendajate Mari-Liis Pärna, Sirly Vääti ja Elisa-Brit Põllu omandisse. Koostöökokkuleppe loomine ja ülesannete jagamine TUKOga oleks oluline just jätkusuutlikkuse eesmärgil, sest projektis osalenud ei ole ühel või teisel põhjusel paraku igavesti projekti jätkutegevuste tarvis kättesaadavad.


Kasutatud allikad

Ivask, S. (2013). Tulevased tudengid ülikooli astumise pärast ei muretsenud. Tartu Ülikool. [https://www.ajakiri.ut.ee/artikkel/789]

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page